Lai gan koki vēl rotājas savos zaļajos vasaras tērpos un puķudobēs visā krāšņumā turpina ziedēt puķes, tomēr katrs nākamais rīts kļūst arvien vēsāks un dzestrāks, neizbēgami vedot mūs pretī rudenim. Šis laiks ir ideāli piemērots, lai izbaudītu sezonālos augļus un dārzeņus, kuri ir ne tikai garšīgi, bet arī sniedz mūsu organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas.
1. Āboli – septembra superauglis
Par septembra top produktu droši var saukt ābolus. Šis auglis ir īsta dabas bagātība, kas piedāvā neskaitāmas kulinārijas iespējas. No āboliem var pagatavot ievārījumus, biezeņus, kūkas, maizītes, desertus un mērces. Tos var cept, kaltēt ziemai, spiest sulā un izmantot vēl daudzos citos veidos, ļaujoties iedvesmai un fantāzijas lidojumam.
Ābolu uzturvērtība un ieguvumi veselībai
Vislielāko labumu mūsu veselībai ābols sniedz, ja tas tiek apēsts svaigs. Ja ābols nācis no sava dārza vai kādas citas ekoloģiski tīras vietas, vislabāk to ēst tā, ka pāri paliek tikai kātiņš. Ābolā vērtīgs ir viss: gan miziņa, kas satur daudz antioksidantus, gan mīkstums, gan arī brūnās sēkliņas, kas ir joda un vērtīgu taukskābju avots.
Ābolos esošās šķiedrvielas palīdz pazemināt holesterīna līmeni, bet fitovielas – novērst sirds-asinsvadu un onkoloģiskās saslimšanas. Vitamīni un minerālvielas dod enerģiju ķermenim, paildzina jaunību, uzlabo smadzeņu un nervu sistēmas darbību. Ābolu graušana arī uzlabo zobu un smaganu stāvokli. Ja meklējat veselīgu uzkodu starp ēdienreizēm, ābols būs ideāls risinājums.
2. Tomāti – vitamīnu un minerālvielu avots
Tomāti ir lielisks vitamīnu un minerālvielu avots. Tie satur C vitamīnu, kas stiprina imūnsistēmu, kā arī likopēnu, spēcīgu antioksidantu, kas palīdz cīnīties pret brīvajiem radikāļiem organismā. Tomātus var izmantot dažādos ēdienos, piemēram, salātos, zupās un mērcēs. Svaigi tomāti ir visgaršīgākie un veselīgākie, bet arī cepti vai grilēti tie nezaudē savas vērtīgās īpašības.
3. Arbūzi un melones – svaiguma deva
Arbūzi un melones ir ideāli piemēroti karstajām septembra dienām, jo tie sniedz organismam nepieciešamo šķidruma daudzumu un nodrošina svaigumu. Arbūzi ir lielisks antioksidanta likopēna avots, savukārt melones satur A un C vitamīnus, kā arī beta-karotīnu, kas ir labs ādai un redzei.
4. Gurķi un kabači – viegls un svaigs uzkodu variants
Gurķi satur vairāk nekā 90% ūdens. Tie ir bagāti ar K vitamīnu, kas ir svarīgs kaulu veselībai. Gurķus var ēst gan svaigus, gan pievienot dažādiem salātiem un smūtijiem. Tie ir lieliska sastāvdaļa veselīgiem uzkodu šķīvjiem.
Kabači ir viegli un uzturvielām bagāti dārzeņi, kas īpaši piemēroti vasaras un rudens ēdienkartēm. Tie satur daudz ūdens, padarot tos par ideālu sastāvdaļu viegliem un atsvaidzinošiem ēdieniem, piemēram, salātiem, zupām un sautējumiem. Kabači ir bagāti ar C vitamīnu, kāliju un šķiedrvielām, kas veicina sirds veselību un uzlabo gremošanu. Turklāt kabačus var izmantot arī dažādās kulinārijas receptēs, sākot no pildītiem kabačiem līdz kabaču pankūkām un plācenīšiem, padarot tos par daudzpusīgu un veselīgu izvēli.
5. Puķkāposti un kāposti – dārzeņi imūnsistēmas stiprināšanai
Puķkāposti un kāposti ir bagāti ar C vitamīnu, kas palīdz stiprināt imūnsistēmu, kā arī satur daudz šķiedrvielu, kas veicina gremošanu. Šie dārzeņi ir lieliski piemēroti dažādiem sildošiem ēdieniem, piemēram, zupām un sautējumiem, kas ir īpaši aktuāli, kad laiks kļūst vēsāks.
6. Burkāni – redzes aizsardzībai
Burkāni ir bagāti ar beta-karotīnu, kas organismā pārveidojas par A vitamīnu, būtisku redzes veselībai. Septembris ir ideāls laiks, lai izbaudītu svaigus, krauksķīgus burkānus. Burkānus var izmantot salātos, sautējumos, gan arī kā veselīgu uzkodu.
7. Persiki un nektarīni – salds un sulīgs enerģijas avots
Persiki un nektarīni ir pilni ar C vitamīnu un antioksidantiem, kas palīdz saglabāt ādu jauneklīgu un veselīgu. Šie augļi ir arī labs šķiedrvielu avots, kas veicina gremošanu un uztur enerģijas līmeni visas dienas garumā. Tie ir ideāli piemēroti desertiem vai vienkārši kā svaiga uzkoda.
8. Vīnogas – antioksidantu bagātība
Vīnogas ir ne tikai garšīgas, bet arī pilnas ar antioksidantiem, kas palīdz cīnīties pret iekaisumiem un stiprina sirds veselību. Vīnogas ir lieliskas kā veselīga uzkoda vai pievienojamas dažāda veida salātiem. Tās ir ideāls produkts, ko baudīt kopā ar sieriem vai riekstiem.
9. Cidonijas – C vitamīna avots
Cidonijas, lai arī bieži tiek uzskatītas par pārāk skābām svaigā veidā, ir īsta dabas dāvana, kad runa ir par veselību. Tās satur daudz C vitamīna un šķiedrvielas, kas palīdz stiprināt imūnsistēmu un uzlabot gremošanu. Cidonijas bieži izmanto ievārījumu un sīrupu gatavošanai, bet tās var arī izmantot desertos vai pievienot gaļas ēdieniem, piešķirot tiem neparastu garšu.
10. Brūklenes – ogu karalienes
Brūklenes ir rudens ogu karalienes, kas piedāvā bagātīgu antioksidantu un C vitamīna devu. Tās palīdz cīnīties pret iekaisumiem un stiprina imūnsistēmu, kā arī uzlabo urīnceļu veselību. Brūklenes var izmantot dažādos veidos – no ievārījumiem un sīrupiem līdz desertiem un svaigiem smūtijiem. To rūgti saldā garša ir lieliski piemērota arī sāļo ēdienu papildināšanai.
Atslodzes dienas pēc Mēness fāzēm septembrī
Laiks: Latvijas
Septembris ir bagāts ar sezonāliem augļiem un dārzeņiem, kuri ir ne tikai garšīgi, bet arī sniedz mūsu organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Izmantosim šo ražas laiku, lai uzkrātu enerģiju un spēkus turpmākajam rudens un ziemas periodam, baudot dabas dāvanas visā to krāšņumā!