Ledusskapja kopšana: cik bieži un kā pareizi atsaldēt un uzturēt ledusskapi tīru?

Ledusskapis ir viens no būtiskākajiem un biežāk izmantotajiem sadzīves tehnikas priekšmetiem, kas palīdz saglabāt pārtikas produktus svaigus un drošus lietošanai. Lai tas kalpotu ilgāk un efektīvāk, ir svarīgi to regulāri kopt un pareizi izmantot. Pareiza ledusskapja kopšana ne tikai palīdz novērst pārtikas sabojāšanos, bet arī var ietaupīt enerģiju un samazināt elektrības patēriņu.




Česlavs Gapets

Autors: Česlavs Gapets, tehnikas speciālists ar vairāk nekā 15 gadu pieredzi sadzīves ierīču kopšanā un uzturēšanā.

Ledusskapja kopšana

Atsaldēšanas biežums

Mūsdienu ledusskapji ir pieejami gan ar automātisko atsaldēšanas funkciju (No Frost tehnoloģija), gan bez tās. Atkarībā no ledusskapja tipa atsaldēšanas biežums var atšķirties.

  • No Frost ledusskapji: Šie ledusskapji novērš ledus veidošanos automātiski. Tas nozīmē, ka šāda tipa ierīces manuāli nav jāatsaldē. Tomēr, lai uzturētu iekārtu tīru, ieteicams regulāri veikt iekšējo plauktu tīrīšanu.
  • Parastie ledusskapji (bez No Frost funkcijas): Šiem ledusskapjiem laika gaitā var uzkrāties ledus, tāpēc tos nepieciešams atsaldēt manuāli. Parasti ledusskapi ir ieteicams atsaldēt vismaz 2 reizes gadā vai biežāk, ja ledus slānis sāk pārsniegt 0,5 cm biezumu. Pārāk daudz ledus var traucēt normālu ledusskapja darbību un palielināt enerģijas patēriņu.

Ledusskapja kopšana: cik bieži un kā pareizi atsaldēt un uzturēt ledusskapi tīru

Kā pareizi atsaldēt ledusskapi

Lai gan atsaldēšana var šķist apgrūtinoša, tā ir svarīga, lai nodrošinātu ledusskapja ilgmūžību. Šeit ir daži padomi, kā to izdarīt pareizi soli pa solim:

  1. Izslēdziet ledusskapi no strāvas: pirmais solis ir atvienot to no elektrības, lai nodrošinātu drošību.
  2. Izņemiet visus produktus: pārvietojiet visus produktus uz citu ledusskapi, ja tāds ir pieejams, vai turiet tos aukstā vietā uz neilgu laiku, kamēr tiek veikta atsaldēšana.
  3. Atstājiet durvis atvērtas, lai ledus varētu dabiski izkust. Ja nepieciešams paātrināt procesu, varat izmantot trauku ar siltu ūdeni, ko novietot ledusskapja iekšpusē.



  4. Savāciet ūdeni: atsaldēšanas laikā ledus kūst, un tas var izraisīt ūdens noplūdi. Novietojiet dvieļus vai paplāti, lai savāktu izkusušo ūdeni un izvairītos no peļķēm uz grīdas.
  5. Tīrīšana: pēc tam, kad ledus ir pilnībā izkusis, noslaukiet visas iekšējās virsmas ar siltu ziepjūdeni. Tas palīdzēs novērst smakas un uzkrājušos netīrumus.
  6. Nosusiniet: pārliecinieties, ka visas virsmas ir pilnībā sausas, pirms atkal ieslēdzat ledusskapi.
  7. Ieslēdziet ledusskapi: pēc tīrīšanas pievienojiet ledusskapi atpakaļ pie strāvas un ļaujiet tam sasniegt optimālo temperatūru, pirms atkal ievietojat pārtikas produktus.

Ledusskapis

Regulāra kopšana

Papildus atsaldēšanai, lai ledusskapis darbotos optimāli, ir jāveic regulāra kopšana:

  • Tīriet ledusskapi vismaz reizi mēnesī: izņemiet visas atvilktnes, plauktus un rūpīgi nomazgājiet tos ar siltu ziepjūdeni. Tīrīšana palīdz novērst nepatīkamas smakas un baktēriju veidošanos.
  • Kontrolējiet temperatūru: Ledusskapim jādarbojas optimālā temperatūrā, lai pārtika saglabātos svaiga. Ideālā ledusskapja temperatūra ir +3°C līdz +5°C, savukārt saldētavā jābūt ap -18°C.
  • Notīriet kondensatora spoles: Vismaz divreiz gadā notīriet ledusskapja aizmugurē vai apakšā esošās kondensatora spoles. Putekļu uzkrāšanās var samazināt ledusskapja efektivitāti un palielināt elektrības patēriņu.
  • Pārbaudiet durvju blīves: Durvju blīves nodrošina, ka ledusskapī saglabājas vēsums. Pārbaudiet, vai tās nav saplaisājušas vai nodilušas, un vajadzības gadījumā nomainiet tās.

Smaku novēršana

Lai ledusskapī nebūtu nepatīkamu aromātu, var izmantot dažādus mājas līdzekļus, piemēram, sodu vai citrona šķēlītes, ko ievieto ledusskapī, lai tās absorbētu smakas. Smakas bieži rodas, ja pārtika ilgu laiku netiek izmantota vai sabojājas, tāpēc regulāra ledusskapja pārbaude palīdzēs to novērst.

Pareiza un regulāra ledusskapja kopšana nodrošina ne tikai ilgstošāku tā darbību, bet arī svaigāku pārtiku un zemākas elektrības izmaksas.