Zirņi: daži interesanti fakti par tiem un zaļo zirnīšu aukstās zupas recepte

Zirņi – viena no senākajām cilvēcei pazīstamajām kultūrām. Tie ir bagāti ar C vitamīnu, augu olbaltumvielām, šķiedrvielām, pektīniem, ogļhidrātiem, beta karotīnu, tiamīnu, niacīnu, dzelzi, cinku un citām vērtīgām vielām.

Jaunie zaļie zirnīši pēc garšas ir maigi, saldi un salīdzinājumā ar citiem olbaltumvielām bagātiem produktiem, satur mazāk kilodžoulu.

Ēdamas ir arī pavisam jaunās, mazās zaļo zirnīšu pākstis. Tās satur daudz nešķīstošo šķiedrvielu un līdz ar to palīdz regulēt vielmaiņu un kuņģa-zarnu trakta darbību.



Daži interesanti fakti par zirņiem

🌿 Senajā Ķīnā un Japānā zirņus uzskatīja par auglības un pārticības simbolu.

🌿 Īpašā cieņā zirņi ir Vācijā. Aizpagājušajā gadsimtā vāciešu ikdienas ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa esot bijis tāds produkts kā zirņu desa.

🌿 Pēc Lielbritānijas galda etiķetes tradīcijām, zirņi pareizi ir jāēd nevis grābjot ar karoti vai uzdurot uz dakšas, bet gan – no sākuma ar dakšu zirni saspiež un tikai tad saspiesto zirni liek mutē.

🌿 1995. gadā Kanādas dienvidu daļā kādā lauku ciematiņā zirnim ir uzcelts piemineklis. Gandrīz 10 metrus augsta metāla konstrukcija.

🌿 Zirņos esošās olbaltumvielas ir labs aizvietotājs gaļas olbaltumvielām.

🌿 Saldētos zaļajos zirnīšos saglabājas vairāk vērtīgo uzturvielu nekā konservētajos.

🌿 Ir dzirdētas ziņas, ka kaltēti zirņi ļoti ilgi, līdz pat 10 gadiem, nezaudējot savas vērtīgās īpašības.

Jauno zaļo zirnīšu aukstā zupa ar Mozzarella sieru

Lai pagatavotu veselīgu zaļo zirnīšu auksto zupu, būs nepieciešams:

Zirņi

– Nolobīti zirnīši.
– Salātlapas. Vienalga kādas – romiešu, galviņsalātu, parasto salātu… Tādas, kas garšo vislabāk.




Zirnīšu un salātlapu daudzumu ņem „uz aci”. Jo vairākiem cilvēkiem paredzēts gatavot, jo vairāk.

– Zaļumi: pētersīļi un lociņi.
– Vārīts atdzesēts ūdens.
– Ķimenes (var arī nelikt).
– Sāls pēc garšas.
– Mozzarella siers.

Darbības:

zirnīšus, salātus un zaļumus noskalo, liek traukā, pievieno šķipsnu ķimeņu, sāli, pielej ūdeni un blenderē. Biezākai konsistencei ūdeni lej mazāk, bet, ja grib šķidrāku – vairāk.

Sablenderēto zaļo šķidrumu uz minūtēm 20 ieliek ledusskapī atdzesēties. Tad lej zupas šķīvī. Viducī liek gabaliņos sagrieztu Mozzarella sieru. Dekorē ar veseliem zirnīšiem un pētersīļiem.

Zirņi: daži interesanti fakti par tiem un zaļo zirnīšu aukstās zupas recepte

Nevarētu teikt, ka šī zupa ir super garšīga, bet, ja piedomā pie tā, cik tā ir veselīga, tad ēst var.

Autors: tava-pasaule.lv / Publicēts 19.07.2018.

SAISTĪTIE RAKSTI:
Diētas, veselības un atslodzes dienu kalendāri Ātrie mazsālītie gurķi
Vasara: sezonālie produkti, ideālās brokastis un detoks Dzeltenais gaspačo:recepte





Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *