Pirmās gailenes un svētdienas treknā mērcīte

Kaimiņu saaģitēti, agrā svētdienas rītā traucāmies uz mežu meklēt gailenes. Pēc vairāku stundu ilgas klejošanas neko daudz salasīt neizdevās. Bet mērcītei pietika.  Šoreiz, dārgais lasītāj, dalīsimies ar kalorijām bagātu sēņu mērces recepti, kas nav ne diētiska, ne liesa. Ja esi uz diētas, apdomā labi, vai turpināt lasīt. 

Pirmās gailenes




Gaileņu mērce ar saldo krējumu un auzu miltiem

Lai pagatavotu ārkārtīgi garšīgu gaileņu mērci, vajadzēs:
  • gailenes – aptuveni puslitra burciņa;
  • auzu milti (vai jebkādi citi, bet mēs pēdējā laikā esam iecienījuši tieši šos. Kā arī, gatavojot ēdienus, kviešu miltu vietā izmantojam griķu, zirņu un tamlīdzīgus miltus. Ļoti laba manta!) – 5 ēdamkarotes;
  • neliels eļļas daudzums cepšanai;
  • saldais krējums 35 % – 200 ml;
  • ūdens;
  • sāls, pipari pēc garšas.
Darbības:

Gailenes notīra no zemēm un labi noskalo. Lielākās sagriež mazākos gabaliņos. Mazās gailenītes var negriezt. Met uz pannas, apbārsta ar sāli, pipariem un cep. Sākumā pannā būs vērojams šķidrums, kas izdalās no gailenēm un nenosusinātā ūdens. Jāļauj gailenēm šajā sulā pavārīties. Cik ilgi? Es parasti laiku neuzņemu. Gaidu, kad iztvaikos šķidrums un gailenītes sāks cepties. Tad pievieno eļļu un obligāti liek virsū vāku, jo, cepoties, gailenes sprakšķ un lec uz visām pusēm. Apcepina, līdz sēnēm parādās brūnganas maliņas: tad tās ir krumšķīgākas.

Gatavo divas glāzes: vienā tikai ūdens, otrā – ūdenī izšķīdinātas 5 ēdamkarotes auzu miltu.

Uzmanīgi paceļ pannas vāku un uzlej gailenēm ūdens glāzi, tad noņem vāku un lēnām lej otras glāzes saturu, kur izšķīdināti milti. Ja visu dara nesteidzoties, prātīgi un cītīgi maisot, mērce sanāks viendabīga un bez kunkuļiem.

Pievieno vēl glāzi ūdens. Vāroties, mērce sāks sabiezēt. Kad jau vārās, pievieno saldo krējumu un atkal sagaida, kad viss sāks vārīties. Maisa. Tad pievieno vēl ūdeni tik daudz, cik šķidru vai biezu mērci vēlas. Uzvāra, pagaršo un, ja vajag, vēl pievieno sāli vai piparus. Vēl mazliet pavāra, ļaujot mērcei mest jautrus burbulīšus. Ņem nost no uguns un pasniedz galdā. Šāda mērcīte lieliski saderēs kopā ar jaunajiem kartupeļiem un dārzeņiem.

Gaileņu mērce ar saldo krējumu un auzu miltiem

Jaunie kartupelīši treknajā gaileņu mērcē

Vai Tu jau biji gailenēs?




Autors: tava-pasaule.lv / Publicēts 07.07.2019.

SAISTĪTIE RAKSTI:
Diētas, veselības un atslodzes dienu kalendāri Receptes un uzturs
Veselīgs dzīvesveids Skaistumkopšana



Komentēt