Ja vēl nekad nav mēģināts brūvēt medalu vai uzmeistarot ko līdzīgu putojošam un atspirdzinošam maizes dzērienam, tad nu vasara ir īstais laiks, lai atrotītu piedurknes un ķertos pie darba.

Pašgatavots medalus

Parasti medalus un tam līdzīgie dzērieni tiek gatavoti pirmsjāņu laikā ar tādu aprēķinu, ka tiks izlietoti Līgo svētku svinībās, bet principā tie ir lietojami visu vasaru kā atspirdzinoši un slāpes remdējoši padzērieni.

Nekā sarežģīta to pagatavošanā nav un arī milzīgus ieguldījumus tas neprasa. Kad cienāsiet ar gardajiem dzērieniem draugus un tie pārsteigti jautās:”Kur tas ir pirkts?”, ar lepnumu varēsiet atbildēt: “Gatavots mājās!”




Pašgatavots maizes dzēriens

Sastāvdaļas:

2 kg sakaltētas rupjmaizes (sagriež šķēlēs un krāsnī apbrūnina),

sauja piparmētru,

12 litri verdoša ūdens,

100 grami rauga,

0,5 kg cukura.

Darba gaita: 

Apgrauzdēto maizi saliek traukā, pievieno sauju piparmētru, pārlej ar 12 litriem verdoša ūdens, trauku apsedz un ļauj 24 stundas ievilkties.

Tad caur sietu vai drāniņu izkāš. Pievieno raugu, cukuru, visu samaisa, atkal apsedz ar drāniņu un ļauj siltumā uzrūgt.

Kad parādās putas, maizes dzērienu var uzskatīt par gatavu. To salej pudelēs, aizkorķē un noliek guļus vēsā vietā.

Aptuveni pēc nedēļas var korķēt vaļā, lai nobaudītu putojošo dzērienu.

Pašgatavots medalus

Sastāvdaļas:

1 kg rudzu maizes (sagriež šķēlēs un krāsnī apbrūnina),

12 litri verdoša ūdens,

1,5 kg cukura,

0,5 kg medus,

3 citroni,

100 grami rauga,

1 piparmētru zariņš.

Darba gaita: 

Pagatavošanas process ir līdzīgs kā maizes dzērienam, bet ar nelielām atšķirībām. Apgrauzdēto maizi aplej ar verdošu ūdeni un tur slēgtā traukā 12 stundas. Izkāš. Pievieno cukuru, medu.

No citroniem nogriež miziņas un izspiež sulu. Visu pievieno brūvējumam. Pievieno raugu un piparmētru zariņu.

Visu labi samaisa un atstāj siltā vietā raudzēties. Pēc aptuveni 2-3 dienām dzēriens būs gatavs lietošanai, tik vien kā vēlreiz jāizkāš, labi jāatdzesē un jāsalej pudelēs. Priekā!




Autors: tava-pasaule.lv pēc V. Grāvīša darbu materiāliem/ Publicēts 17.06.2015.

SAISTĪTIE RAKSTI:
7 lietas, kas jāizdara līdz Jāņiem Jāņu ticējumi un paražas
Jāņu siers: gatavojam paši