Parabēni. Sola dosis facit venenum

Parabēni

Parabēni. II daļa

Visas vielas ir indes, nav nevienas vielas, kura nebūtu indīga. Tikai deva atšķir indi no zālēm.                      Paracelzs

Par to, kas ir parabēni jau rakstījām šeit: Parabēni. Kas tie tādi un ar ko tos ēd?! Šis raksts ir tēmas noslēgums, kur iekļauta arī jaunākā informācija.

Viss ir inde

Parabēnu ķidāšanai Eirokomisijā ir visai gara priekšvēsture. Vēl tālajā 1995. gadā regula 95/2/EC, līdztekus citām E vielām, reglamentēja arī parabēnu lietošanu kā pārtikas piedevas. 2006. gadā propilparabēni (E216 un E217) tika izņemti no pārtikas piedevu saraksta, jo netika noskaidrota to drošas lietošanas doza. Ievērosim, ka augšminētais attiecas tikai uz parabēniem pārtikā.

Kosmētikā izmantojamiem parabēniem, kā jau bija teikts raksta pirmajā daļā, uzmanību pievērsa F.Derbres slavenā publikācija. 2009. gadā EK regula 1223/2009 noteica kosmētikas līdzekļos izmantojamiem parabēniem maksimālo koncentrāciju 0,4% katrai vielai individuāli, bet dažādu parabēnu maisījumiem – ne vairāk kā 0.8% (8 grami uz kilogramu kosmētikas). Šai likumdošanas aktā parādās kāds pozitīvs punkts (31. pantā), ka pietiek ar potenciālu veselības apdraudējumu, lai vielu izslēgtu no atļauto vielu saraksta.Sastāvs

Pēc pāris gadiem, 2011. gadā, Dānija, nesaskaņojot ar ES institūcijām, noteica aizliegumu propil, butil, izopropil un izobutil parabēnu saturošiem kosmētiskiem līdzekļiem, kas paredzēti  izmantošanai bērniem līdz 3 gadu vecumam. Pēc kāda laika padevās arī Eirokomisija, un  2015. gadā spēkā stājās regula 358/2014, kas aizliedz izopropilparabēna, izobutilparabēna, fenilparabēna, benzilparabēna un pentilparabēna izmantošanu kosmētikā, kā arī regula 1004/2014, kas cita starpā ierobežo propilparabēna un butilparabēna izmantošanu (pilnā mērā stājas spēkā no 15. oktobra).

Vienkāršākā valodā runājot, uz šo brīdi metilparabēns, etilparabēns un to sāļi kosmētikā tiek oficiāli atzīti par nekaitīgiem, ja to koncentrācija nepārsniedz normu. Propilparabēna un butilparabēna nekaitīgums ir diskutabls, bet pārējie saimes pārstāvji Eiropas ekonomiskajā zonā kosmētikas līdzekļos atrasties nedrīkst.

Kopsavilkums

Parabēnu vēsture ir tikai viens no daudzajiem piemēriem no dzīves, kad sabiedrības spiediens liek varas iestādēm pildīt to tiešās funkcijas. Lai kā tās arī to negribētu darīt. Bet nekas jau vēl nav beidzies. Eiropas Savienībā aizliegtos parabēnus ir atļauts izmantot lielākā daļā pārējo pasaules valstu, tāpēc, ja vēlaties no tiem izvairīties, tad pievērsiet uzmanību produktu izcelsmes valstij. ASV, Krievijas, Izraēlas kosmētika bieži tiek tirgota individuāli, to izmanto skaistumkopšanas profesionāļi, tātad valsts šo produktu izplatību kontrolē visai vāji.

Fakts ir tāds, ka reālo parabēnu kaitīgumu neviens īsti nezin. Tāpat neviens nezin, vai citi konservanti ir mazāk kaitīgi. Bet varbūt viena solāriju sezona ir kaitīgāka par visā mūžā uzņemtajiem konservantiem? Sola dosis facit venenum*  – deva nosaka indīgumu, jo kā zināms, tad noindēties var arī ar ūdeni.

*no latīņu valodas.

Autors: tava-pasaule.lv / Publicēts 2015. gada 27. oktobrī.

SAISTĪTIE RAKSTI:
Mēness un skaistumkopšana Parabēni. I daļa

Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir apzīmēti ar *