Katru dienu jāapēd viens ābols. Kāpēc?

Kāpēc katru dienu vēlams apēst vienu ābolu? Ir tāds teiciens: „Ja ēdīsi pa ābolam ik dienu, ārstu nevajadzēs nevienu”. Tas nozīmē, ka ābols ir ļoti vērtīgs auglis, organismu stiprinošs un atjaunojošs. Tas labi uzglabājas un līdz ar to ābolus varam ēst cauru gadu.

Kas tad ir tās vērtīgās vielas ābolā, pateicoties kurām mēs varam stiprināt veselību, un kādu tieši labumu dod ābolu graušana?



Kas labs ābolos

  • Daudz pektīna, šķīstošās šķiedrvielas, kas uzlabo artēriju stāvokli un kuņģa–zarnu trakta darbību.
  • C un A vitamīni, kālijs, kalcijs.
  • Maza enerģētiskā vērtība. 150 gramos – tikai 300 kJ.
  • Fitovielas, piemēram, kvercetīns.
  • Antioksidanti.

Katru dienu jāapēd viens ābols. Kāpēc?

ĀBOLS ar mizu: uzturvērtības tabula (pēc USDA datiem)
Daudzums uz 100 g
Kilokalorijas (kcal) 52
Lipīdi 0,2 g
Ogļhidrāti 14 g
Olbaltumvielas 0,3 g
Nātrijs 1 mg
Kālijs 107 mg
Kalcijs 6 mg
Magnijs 5 mg
Dzelzs 0,1 mg
Fosfors 11 mg
C vitamīns 4,6 mg
A vitamīns 54 IU
E vitamīns 0,1 mg
K vitamīns 2,2 µg
B grupas vitamīni neliels daudzums



Kāpēc rūpīgi jāmazgā veikalā pirktie āboli

Veikalā pirktie āboli rūpīgi jāmazgā tāpēc, ka uz ābolu mizas var būt liela pesticīdu koncentrācija. Parasti iesaka mazgāt, lai noskalotu vasku, ar ko āboli tiek vaskoti, lai tie ilgāk saglabātu savu reprezentablo izskatu.

Taču vasks pats par sevi problēmas nerada, tas vienkārši traucē noskalot pesticīdus. Labākais variants, ja ir šaubas, – veikalā pirktos ābolus pirms lietošanas nomazgāt un nomizot.

Āboli: fakti un vērtīgās īpašības

1. Ābolu lietošana uzturā pazemina holesterīna līmeni asinīs. Tāpēc, ja cilvēks ikdienā ēd daudz holesterīnu paaugstinošu produktu, tad ābolu iekļaušana ēdienkartē ir divtik svarīga.

2. Āboli palīdz samazināt audzēju rašanās risku.

3. Āboli labvēlīgi iedarbojas uz smaganām un zobu veselību. Ne velti tos mēdz dēvēt par „dabiskajām zobu sukām”. Tie veicina siekalu veidošanos, kas novērš kariesu, nepatīkamu smaku un samazina baktēriju daudzumu mutē.

4. Kaltētos ābolos ir šķiedrvielas un dzelzs.

5. Svaigi spiestu ābolu sula iedarbojas nomierinoši uz nervu sistēmu, tāpēc to iesaka dzert, ja ir bijis kāds stresa periods, ilgstoša spriedze vai vienkārši nācies pārnervozēties. Svaiga, dabīga ābolu sula pat spējot nomierināt kaprīzu mazuli.

6. Āboli palīdz noregulēt svaru.

7. Āboli veldzē slāpes un samazina apetīti. Dietologi saka: „Ja gribi ēst – apēd ābolu, ja negribi ābolu – tātad negribi ēst.” Ja diētas laikā rodas nepārvarama tieksme kaut ko apēst, tad ābols ir labākais variants, ko izvēlēties. Iespējams, ka bada sajūta nekļūs diži mazāka, toties pēc ābola apēšanas krietni samazināsies pārēšanās risks.

8. Lietojot ābolus uzturā katru dienu, būtiski uzlabojas ādas un matu stāvoklis.

Autors: tava-pasaule.lv / 16.10.2018.

Atsauces: tvoimir.eu – Полезные свойства яблок. R. Stentona. Veselīga uztura rokasgrāmata. Foto: Jill Wellington, pixabay.com

SAISTĪTIE RAKSTI:
Diētas, veselības un atslodzes dienu kalendāri Receptes un uzturs
7 soļi līdz ideālam augumam Skaistumkopšana





Komentēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *