Jāņi bez siera ir tas pats kas Ziemassvētki bez piparkūkām, tāpēc daudzās mājās un ģimenēs siera siešana, gatavojoties Jāņiem, ir kā obligāts pasākums, bez kura zūd visa Līgo svētku burvība.

Jāņu siers

Parasti Jāņu sieru gatavošanas receptes tiek nodotas no paaudzes paaudzē un senlatvieši sēja sieru paši, jo tajos tālajos laikos veikalā to nopirkt nevarēja.

Ņemot vērā to, ka mūsdienās var nopirkt visu, arī labu sieru, var uznākt doma: “Kāpēc vajadzētu ķēpāties un pašam taisīt sieru?” Tāpēc, ka pašu gatavotajam ir pilnīgi cita garša un tie, kas ir aizrāvušies ar šo procesu, apgalvo, ka nav nekā vērtīgāka par pašu rokām gatavotu siera ritulīti, ko ar prieku, gandarījumu un mīlestību var celt svētku galdā.




Jāņu siera recepte

Tradicionālais Jāņu siers

Sastāvdaļas:

5 litri piena,

1 kg biezpiena,

2-3 olas,

50-80 grami sviesta,

1 tējkarote ķimeņu,

pustējkarote sāls.

Darba gaita:

pienu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai (bet neuzvāra), pievieno biezpienu un ķimenes. Visu turpina karsēt līdz sāk atdalīties sūkalas.

Noceļ katlu no uguns un ļauj piena receklim nogulsnēties trauka dibenā. Suliņas uzmanīgi nolej, bet palikušo biezo masu liek mitrā drāniņā vai marlē. Var mazliet paveltnēt, lai sulas labāk atdalītos.

Kad tas izdarīts, visu masu liek atpakaļ katliņā, kurā ir izkausēts sviests, pievieno sakultas olas, sāli un visu karsē nepārtraukti maisot, līdz izveidojas viendabīga masa.

Karsto masu ievieto mitrā rupja auduma drānā (var arī marlē), sasien ripulī un uz dažām stundām noslogo. Tad iztin no auduma un tur vēsā vietā.

Jāņu sieru var ēst ne tikai bez piedevām. To var ēst arī ar medu vai ievārījumu. Un var arī sagriezt šķēlītēs un apcept sviestā.

Jāņu siera vārīšana un gatavošana ir radošs process un nevajadzētu strikti pieturēties pie receptēs norādītajiem izejvielu daudzumiem, jo katram siera gatavotājam tik un tā siers sanāks mazliet savādāks.

Ar sastāvdaļu daudzumiem var paeksperimentēt un izveidot pašam savu siera gatavošanas recepti. Piemēram augstāk aprakstītajā receptē palielinot sviesta daudzumu līdz 150 gramiem, var iegūt maigu, mīkstu sieru, ko var ēst gan uzreiz siltu, gan arī aukstu un nemaz nesienot marlē un nenoslogojot, bet vienkārši sapildot ar sviestu iesmērētos trauciņos.

Dažas siera gatavošanas gudrības:

*Siera gatavošanai jāizmanto koka karote. Metāla karotes neder! Un viss jāmaisa lēnām un prātīgi!

*Ja grib, lai siers būtu irdenāks, tad to karsē īsāku laiku un pievieno vairāk sviesta.

*Jo ilgāk sieru vāra, jo tas būs cietāks un sīkstāks.

*Lai iegūtu “ziedainu sieru”, olas jāpievieno biezpienam pirms karsēšanas.

Pateicos Jāņa mātei,
Tā man deva sieru ēst,
Pateicos Jāņa tēvam,
Tas man deva alu dzert.

Līgo!




Autors: tava-pasaule.lv pēc V. Grāvīša darbu materiāliem/ Publicēts 17.06.2015.

SAISTĪTIE RAKSTI:
Jāņu ticējumi un paražas Pašgatavots medalus
7 lietas, kas jāizdara līdz Jāņiem